המדריך המלא למניעת נשירת שיער והתקרחות

המדריך לנשירת שיער והתקרחות

נשירת שיער והתקרחות הם מצבים שכיחים המשפיעים על רבים מאיתנו, גברים ונשים כאחד.רבים מחפשים דרכים למנוע או לטפל במצבים אלו כדי לשמור על מראה השיער ולהימנע מהשפעות פסיכולוגיות שליליות. מאמר זה יסייע לכם להבין את הגורמים לנשירת שיער ולהכיר את הדרכים הטובות ביותר למניעתה.

מהי נשירת שיער?

נשירת שיער היא תהליך טבעי בו אנו מאבדים חלק משערות ראשנו בכל יום. אנו מאבדים בין 50 ל-100 שיערות ביום בתהליך טבעי בו שיער ישן מתחלף ובמקומו צומחת שערה חדשה ובריאה יותר. כשנשירת השיער מוגזמת וגורמת לשיער להידלל בצורה ניכרת, זה הזמן לבדוק את הגורמים ולטפל במצב.

סוגי נשירת שיער

נשירת שיער זמנית

נשירה זמנית מתרחשת לעיתים קרובות כתוצאה ממצבים כמו מתח, שינויים הורמונליים או מחלות. במקרים אלו, השיער לרוב חוזר לצמוח לאחר שהמצב משתפר.

נשירת שיער קבועה – התקרחות

נשירה קבועה (התקרחות) מתרחשת כאשר זקיקי השיער נפגעים ולא מסוגלים להצמיח שיער מחדש. מצב זה מצריך טיפולים מתקדמים יותר, כמו תרופות ובמקרים מסוימים השתלת שיער.

גורמים לנשירת שיער והתקרחות

גנטיקה

הגנטיקה משחקת תפקיד מרכזי בנשירת שיער. אם ישנה היסטוריה משפחתית של נשירת שיער והתקרחות, הסבירות לסבול ממנה עולה.
גנטיקה הינה הגורם המשמעותי ביותר לנשירת שיער קבועה (התקרחות).

הורמונים

אצל נשים, שינויים הורמונליים, כמו אלו המתרחשים בהריון, בלידה או בגיל המעבר, עלולים לגרום לנשירת שיער. אצל גברים ונשים החווים נשירת שיער גנטית תורשתית, הורמון בשם דיהידרוטסטוסטרון ( או בקיצור DHT), פוגע בזקיקי השיער וגורם להתקרחות. ההורמון DHT קיים בשני המינים, אם כי בכמות קטנה יותר אצל נשים ומוביל להתקרחות אצל אלו שזקיקי השיער שלהם רגישים להורמון מבחינה גנטית.

לחץ נפשי

לחץ נפשי יכול לגרום לנשירת שיער זמנית. במצבים של מתח גבוה, הגוף עשוי להגיב בנשירת שיער מוגברת.

מחסור תזונתי

חוסרים בויטמינים ומינרלים חיוניים יכולים לגרום לנשירת שיער זמנית. במיוחד חשובים הברזל, ויטמינים מקבוצת B, אבץ וחלבונים.

דרכים למניעת נשירת שיער זמנית

שמירה על תזונה נכונה

תזונה מאוזנת ועשירה בויטמינים ומינרלים חיוניים יכולה לשפר את בריאות השיער ולהפחית נשירה. מומלץ לשלב בתזונה מזונות עשירים בברזל, חלבונים, אבץ וויטמינים מקבוצת B.

הימנעות מלחץ נפשי

מציאת דרכים להרגעה כמו מדיטציה, יוגה או פעילות גופנית יכולה להפחית את הנשירה הנגרמת מלחץ. חשוב לתת לגוף ולנפש זמן למנוחה ולהרפיה.

טיפוח נכון של השיער

שמירה על שגרה בריאה לטיפוח השיער, כמו שימוש בשמפו עדין, הימנעות משימוש מוגזם במכשירי החלקה ושמירה על הקרקפת נקייה, יכולה למנוע נשירה.

טיפולי שמן טבעיים

שימוש בשמנים טבעיים כמו שמן קוקוס, שמן זית ושמן קיק יכולים לחזק את השיער, להזין את הקרקפת ולשפר את צמיחת השיער.

טיפולים רפואיים לנשירת שיער קבועה

אם האבחון של נשירת השיער הוא על בסיס גנטי, כלומר רגישות גנטית של זקיקי השיער להורמון DHT, טיפולים סטנדרטיים לנשירת שיער זמנית לא יועילו. במצב זה חשוב להתחיל טיפול בהקדם האפשרי, ככל שתתחילו טיפול בשלב מוקדם יותר של ההתקרחות, כך תצליחו לשמור על יותר שיער. זכרו, ניתן לשקם זקיק שיער שנפגע באופן קל מההורמון DHT או למנוע פגיעה בו, אך לא ניתן להחזיר לחיים זקיק מת.
ה-DHT מונע מזקיקי השיער אספקת דם ובכך מוביל להתנוונות והרג הזקיק. זהו תהליך ארוך שנמשך מספר שנים, כאשר בתחילה הזקיק יצמיח שיערות דקות וחלשות ללא פיגמנט ובסופו לא יוכל הזקיק להצמיח אף שיערה, על כן חשוב להתחיל את הטיפול בשלב בו ניתן עדיין להציל את הזקיקים הפגועים ולמנוע פגיעה בזקיקים בריאים.

תרופות

מינוקסידיל – מינוקסידיל הוא אחד הטיפולים הנפוצים והיעילים ביותר לנשירת שיער והתקרחות. מינוקסידיל פועל על ידי הרחבת כלי הדם בקרקפת, מה שמשפר את זרימת הדם לזקיקי השיער, מביא לזרימה מוגברת של חמצן וחומרים מזינים לזקיקים ומעודד את צמיחתם.

מינוקסידיל יעילה ביותר לטיפול בהתקרחות אנדרוגנטית (גנטית תורשתית), שהיא סוג הנשירה הנפוץ ביותר אצל גברים ונשים. מינוקסידיל יעיל פחות לטיפול בסוגים אחרים של נשירת שיער, כגון התקרחות צלקתית או אלופציה אראטה, מחלה אוטואימונית שבה שמערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער ומביאה להתקרחות פתאומית.

התרופה נמכרת ללא מרשם ובמינונים שונים כאשר ריכוזים גבוהים יותר מיועדים לגברים, בעוד ריכוזים נמוכים יותר מתאימים לשימוש אצל נשים. מינוקסידיל לטיפולמ מקומי במריחה על הקרקפת זמינה בצורות שונות (תמיסה נוזלית או קצף) ומשווקת תחת מותגים שונים:

רוגיין
רוגיין לטיפול בנשירת שיער

מינוקסידיל זמינה גם בצורת טבליות מינוקסידיל.

התרופה מיועדת לשימוש יומיומי, לאחר שמתחילים להשתמש במינוקסידיל, ישנה תקופת זמן של מספר חודשים עד שניתן לראות תוצאות ראשוניות. חשוב להמשיך להשתמש בתרופה באופן קבוע כדי לשמור על התוצאות ולעצור נשירה נוספת. כאשר נפסק השימוש במינוקסידיל, נשירת השיער תתחדש והתוצאות שהושגו על ידי שימוש בתרופה יאבדו.

פרופסיה – אולי התרופה המפורסמת ביותר לטיפול בהקרחה אצל גברים. פרופסיה הוא שם מסחרי לתרופה הנקראת פינסטריד (Finasteride), המשמשת לטיפול בהגדלת בלוטת הערמונית ובנשירת שיער גברית. התרופה פועלת על ידי חסימת האנזים 5-אלפא-רדוקטאז, שממנו נוצר ההורמון דיהידרוטסטוסטרון (DHT) הידוע כגורם לנשירת שיער.

פרופסיה מגיעה בצורה של כדורים ונלקחת בדרך כלל פעם ביום במינון של 1 מ"ג. כדי לראות תוצאות משמעותיות בטיפול בנשירת שיער, יש להשתמש בפרופסיה באופן קבוע. כיום פרופסיה, או ליתר דיוק התרופה פינסטריד, מיוצרת על ידי מרבית חברות התרופות בעולם ומשווקת תחת שמות מסחריים שונים כגון Finax, Finpecia ו-Finjuv. אותן תרופות זהות לפרופסיה ומכילות את החומר הפעיל פינסטריד ועל כן נקראות "פרופסיה גנרית".

תופעות הלוואי האפשריות של פרופסיה כוללות ירידה בחשק המיני, בעיות בזיקפה, וירידה בכמות הזרע. יש לציין כי תופעות לוואי אלו נדירות ולרוב הפיכות עם הפסקת השימוש בתרופה. כמו כן, התרופה למיועדת לטיפול בגברים בלבד.

Finax Finasteride פרופסיה גנרית
פרופסיה גנרית

דוטסטריד – בדומה לפרופסיה, התרופה דוטסטריד (Dutasteride) הידועה גם בשם אבודרט (Avodart), משמשת לטיפול בהגדלת בלוטת הערמונית ובנשירת שיער גברית. דוטסטריד פועלת באופן דומה לפרופסיה על ידי חסימת האנזים 5-אלפא-רדוקטאז, אשר אחראי לייצור דיהידרוטסטוסטרון (DHT), הורמון הגורם לנשירת שיער ולהגדלת הערמונית.

דוטסטריד הינה התרופה היעילה ביותר כיום לטיפול בנשירת שיער גנטית אצל גברים ויעילותה מול פרופסיה הוכחה במחקרים רפואיים.
הסיבה שדוטסטריד יעילה יותר מפרופסיה לטיפול בנשירת שיער היא שדוטסטריד חוסמת את שני האנזימים שאחראים על ייצור ההורמון DHT, בעוד שפרופסיה מסוגלת לחסום רק אינזים אחד. שימוש בדוטסטריד לטיפול בנשירת שיער, מוריד את רמות ההורמון DHT ב-98% בעוד ששימוש בפרופסיה מוריד את רמות ההורמון ב-70% בלבד. נכון להיום, דוטסטריד מאושר לטיפול בנשירת שיער גברית ביפן ובדרום קוריאה ומשמש לטיפול בנשירת שיער מחוץ לתווית (off-label) במדינות רבות אחרות.

דוטסטריד נמכרת בטבליות ובכמוסות ונלקחת פעם ביום במינון של 0.5 מ"ג. התרופה משווקת תחת שמות מסחריים שונים כגון Dutas, Veltride ו-Dutsat.

כמו פרופסיה, גם דוטסטריד דורשת שימוש קבוע וממושך כדי לראות תוצאות משמעותיות בשיפור צפיפות השיער ובמניעת המשך הנשירה.

תופעות הלוואי של דוטסטריד זהות לפרופסיה וכוללות ירידה בחשק המיני, בעיות בזיקפה וירידה בכמות הזרע. תופעות לוואי אלו נדירות ולרוב הפיכות לאחר הפסקת השימוש בתרופה.

dutsat דוטסטריד
דוטסטריד | Dutsat Dutasteride

שמפו ניזורלשמפו ניזורל (Nizoral) הוא שמפו תרופתי המכיל את החומר הפעיל קטוקונזול (Ketoconazole). קטוקונזול הוא אנטי-פטרייתי המשמש לטיפול במגוון מצבים של זיהומי עור, כולל קשקשת (סבוריאה), דלקת עור סבוראית, ופטרת הקרקפת.

השמפו ניזורל פועל על ידי הריגת הפטריות והפסקת גידולן על הקרקפת. הוא נמצא גם כבעל יכולת לעזור בטיפול בנשירת שיער גברית, מאחר והחומר הפעיל בשמפו קטוקונזול מפחית את רמות ההורמון דיהידרוטסטוסטרון (DHT) בקרקפת, הידוע כגורם לנשירת שיער.

הוראות שימוש נפוצות כוללות חפיפת השיער עם השמפו והשארת הקצף על הקרקפת למשך 3-5 דקות לפני השטיפה. ההמלצה הכללית היא להשתמש בשמפו פעמיים בשבוע למשך תקופה של חודש עד חודשיים, ואז להפחית את התדירות לפעם בשבוע או לפי הצורך.

תופעות לוואי אפשריות כוללות גירוי בעור, יובש או אדמומיות. במקרים נדירים, יכולים להופיע תגובות אלרגיות חמורות, ולכן יש להפסיק את השימוש ולפנות לרופא אם מופיעים סימנים כאלה.

שמפו ניזורל
שמפו ניזורל

דרמה רולר

דרמה רולר (Derma Roller) הוא מכשיר קוסמטי המשמש לטיפוח העור ולעידוד צמיחת שיער. המכשיר מורכב מגלגלת קטנה המכילה מאות מחטים זעירות, אשר יוצרת מיקרו-נקבים בעור כאשר מעבירים אותו על פני השטח. התהליך הזה מכונה מיקרונידלינג (Microneedling).

כאשר משתמשים בדרמה רולר לטיפול בנשירת שיער, המיקרו-נקבים שנוצרים בקרקפת, משפרים את זרימת הדם ומגבירים את ספיגת החומרים הפעילים (כמו מינוקסידיל) המיושמים לאחר מכן.

כדי להשתמש בדרמה רולר בצורה בטוחה ויעילה, יש לנקות היטב את העור ואת המכשיר לפני השימוש ולאחריו. לטיפול בנשירת שיער מומלץ להשתמש במחטים באורך קצר (0.5-1.5 מ"מ), להתחיל במחטים באורך קצר ולהגדיל את האורך בהתאם לצורך וליכולת הסבילות של העור. את הטיפול מומלץ לבצע פעם בשבוע.

תופעות לוואי אפשריות כוללות אדמומיות, גירוי, ודימום קל. חשוב להקפיד על היגיינה נכונה כדי למנוע זיהומים. כמו כן, אין להשתמש בדרמה רולר על עור פגום, מודלק או נגוע.

דרמה רולר לנשירת שיער
דרמה רולר לנשירת שיער

טיפולי פלזמה – PRP ו-IPRF

טיפולי ה-PRP (Plasma Rich Platelets) וה-IPRF (Injectable Platelet-Rich Fibrin) הם שיטות טיפול לנשירת שיער שמבוצעות על ידי לקיחת דם מהמטופל, ממנו מפיקים פלזמה עשירה בטסיות דם, והזרקתו בחזרה לקרקפת. המטרה העיקרית של הטיפולים הוא לעודד את צמיחת השיער הקיים ולהגדיל את צפיפותו.

בטיפול PRP (פלזמה עשירה בטסיות דם), טסיות דם המכילות גורמי גדילה טבעיים המעודדים צמיחה, מופרדות משאר הדם ומוזרקות לקרקפת.
טיפול PRF/IPRF (פיברין עשיר בטסיות דם) – דומה ל-PRP, אך מתקדם ממנו בכך שטסיות הדם "מופעלות" ליצירת רשת פיברין שמוזרקת לקרקפת. פיברין הוא חלבון שמופק מהדם ומשחרר לקרקפת גורמי גדילה באופן איטי ולאורך זמן בשונה מ-PRP בו השפעת ההזרקה היא מיידית ויש לחזור על ההזרקה בתדירות תחופה יותר לקבלת אותן תוצאות.

שני הטיפולים הם פתרון טבעי ולא-כימי לבעיות הקשורות לנשירת שיער, ונחשבים לבטוחים וליעילים במגוון מצבים. על פי הידע הנוכחי, יש לבצע מספר טיפולים לפני שמתקבלים התוצאות הרצויות, וחשוב להתייעץ עם מומחה לפני התחלת הטיפול.

טיפול PRP PRF לנשירת שיער
טיפול PRP PRF לנשירת שיער

טיפולים בלייזר

טיפול בלייזר נגד נשירת שיער, הידוע גם בשם LLLT (Low-Level Laser Therapy), הוא טיפול לא פולשני המשתמש באור לייזר באנרגיה נמוכה כדי לעודד צמיחת שיער ולבלום נשירה.

אופן הפעולה:

  • אור הלייזר חודר דרך הקרקפת ומגיע לזקיקי השיער.
  • האור גורם לגירוי בזקיקים, מה שמביא לעלייה בזרימת הדם, שיפור אספקת החמצן והחומרים המזינים, ועידוד פעילות תאית.
  • כתוצאה מכך, זקיקי השיער יכולים להיכנס לשלב צמיחה פעיל, להתחזק ולצמוח שיער חדש.

סוגים עיקריים של לייזר:

  • לייזר אדום: אורך גל ארוך יותר, חודר עמוק יותר לקרקפת, יעיל בעיקר בשיפור זרימת הדם.
  • לייזר כחול: אורך גל קצר יותר, פועל על פני השטח של הקרקפת, יעיל בעידוד פעילות תאית.
  • לייזר אינפרה אדום: שילוב של אור אדום וכחול, ידוע כבעל יעילות משולבת.

יתרונות:

  • טיפול לא פולשני ובלתי כואב.
  • אין תופעות לוואי משמעותיות.
  • יעיל בשיפור צמיחת שיער אצל חלק מהאנשים.
  • יכול לשמש כתוספת לטיפולים אחרים נגד נשירת שיער.

חסרונות:

  • יעילות משתנה בין אנשים.
  • דורש טיפולים חוזרים (בדרך כלל 2-3 פעמים בשבוע) לאורך מספר חודשים.
  • עלות הטיפול יכולה להיות גבוהה.
  • לא מתאים לכל סוגי נשירת השיער.

חשוב לציין:

  • מחקרים מדעיים בנושא טיפולי לייזר נגד נשירת שיער מעורבים בתוצאותיהם.
  • לא קיים אישור FDA לטיפול זה כטיפול יעיל נגד נשירת שיער.
  • מומלץ להתייעץ עם רופא עור או מומחה לשיער לפני תחילת טיפול.
טיפול בלייזר לנשירת שיער
טיפול בלייזר לנשירת שיער

השתלת שיער

כאשר שטח ההקרחה גדול ולא ניתן להשיב לחיים זקיקים מתים,באמצעות תרופות, השתלת שיער היא הפתרון היחיד. בהליך זה, זקיקי שיער מועברים מאזורים שאינם רגישים להורמון DHT, בד"כ בצידי ואחורי הראש, לאזורים הדלילים או הקירחים. חשוב לציין שהשתלת שיער אינה פתרון קסם ואינה מתאימה לאלו שאיבדו כמות גדולה של שיער שכן לא ניתן לכסות שטח הקרחה גדול באמצעות השתלת שיער מהסיבה הפשוטה שאין מספיק זקיקים שניתן להעביר מאחורי הראש ומצידיו על מנת לכסות קרחת שלמה, לכן חשוב לעצור את הנשירה ולשקם את זקיקי השיער לפני שפונים להשתלת שיער. לאחר השתלת שיער ישנה חשיבות מכרעת לשמירת התוצאה באמצעות טיפולים תרופתיים בכדי למנוע מצב ששיער לא מושתל ימשיך לנשור ולא יהיה ניתן לבצע השתלה נוספת והתוצאה תיראה מגוחכת.

השתלת שיער
השתלת שיער

סיכום

נשירת שיער והתקרחות הם מצבים שכיחים אך ניתנים לטיפול. הבנה של הגורמים, סוגי הנשירה והטיפולים האפשריים יכולה לעזור לכם לשמור על שיער בריא ומלא. עם טיפול נכון, תזונה מאוזנת וטיפולים מותאמים אישית, ניתן להקטין ואף למנוע את נשירת השיער ולשמור על בריאות השיער והקרקפת.

שתפו את הפוסט: