אם אתם סובלים מנשירת שיער והתחלתם קצת לחקור את הנושא ואת הפתרונות הקיימים לנשירת שיער, סביר להניח שנתקלתם בתרופה פינסטריד, או פרופסיה בשמה המסחרי. במדריך זה, נצלול לכל מה שאתם צריכים לדעת על התרופה, איך היא עובד, מה היעילות שלה לעומת תרופות אחרות, תופעות הלוואי והאם היא מתאימה גם לכם.
האם ידעתם שאנו מאבדים 50 עד 100 שערות מדי יום באופן טבעי? כאשר מתחילים לאבד יותר שיער, עשויים להבחין בדלילות או באזורים של התקרחות. איבוד שיער עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית והרגשית , וזה מובן בהחלט.
למרבה המזל, ריכזנו עבורכם מדריך שלם כיצד להשתמש בפינסטריד וכל מה שאתם צריכים לדעת על נשירת שיער, אז המשיכו לקרוא למידע נוסף.
מה זה פרופסיה?
התרופה פינסטריד, הידועה גם בשם המסחרי פרופסיה, היא אחת התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בנשירת שיער כיום. זו אחת ממאה התרופות הנרשמות ביותר בעולם, עם מעל 10 מיליון מרשמים רק בארה"ב.
התרופה נכללת בקטגוריות התרופות שנקראת מעכבי או חוסמי 5-אלפא רדוקטאז, זהו האנזים בגוף שהופך את ההורמון טסטוסטרון ללדיהידרוטסטוסטרון או בקיצור DHT. אצל אלו הסובלים מנשירת שיער גנטית (אנדרוגנטית), ה-DHT נקשר לזקיקי השיער, מנתק מהם את אספקת הדם וגורם להרס הזקיק.
פרופסיה מאטה ומורידה את כמות הפיכת הטסטוסטרון ל-DHT ועל ידי כך מאפשרת לזקיק השיער להשתקם ומונעת נשירת שיער נוספת.
החומר הפעיל בפרופסיה, פינסטריד במינון 5 מ"ג, אושר בתחילה לטיפול בבלוטת ערמונית מוגדלת. בשנת 1997 אושרה לשימוש לטיפול בהתקרחות גברית במינון 1 מ"ג ומאז משמשת באופן נרחב לטיפול בבעיית ההתקרחות אצל גברים.
אם הבחנתם בשינוי פתאומי בשיער, תוכלו לשאול את רופא העור או המשפחה שלכם לגבי פינסטריד לנשירת שיער. נשירת שיער יכולה לפעמים להעיד על בעיות רפואיות נוספות. הנה כמה מהגורמים הנפוצים ביותר לנשירת שיער:
- תורשה.
- גיל – בגילאים מבוגרים זקיק השיער מזדקן ומתקשה לייצר שיער בריא.
- מחלת הסרטן.
- לחץ.
- חומרים כימיכלים לעיצוב השיער.
- חוסר איזון הורמונלי.
- תרופות ספציפיות.
- מחלת בלוטת התריס.
- רמות ביוטין נמוכות.
- דיאטה לא מאוזנת.
גנטיקה היא הגורם הנפוץ ביותר של נשירת שיער בגברים ובנשים. לשמחתנו, פינסטריד פועל על הגורם לנשירת שיער מנקודת מבט הורמונלית.
אילו סוגי פינסטריד קיימים?
פרופסיה מגיעה בצורת גלולה לבליעה דרך הפה. פינסטריד קיים גם וסיפלה ההודית מייצרות את התרופה תחת שמות מסחריים שונים.
התרופה זמינה גם כתמיסה בתכשירים כמו מינוקסידיל, אך טיפול בגלולה בודדת למתן דרך הפה יעיל יותר.
כיצד משתמשים בפרופסיה?
האם תהיתם איך לקחת פינסטריד או מהו הזמן הטוב ביותר לקחת ליטול כדור פרופסיה לנשירת שיער?
לפי ההמלצות, יש לקחת טבליה אחת (1 מ"ג) פעם ביום עם כוס מים. כדור לבליעה דרך הפה הוא אופן הטיפול הנפוץ ביותר.
התרופה נספגת דרך המעי הדק ועוברת חילוף חומרים בכבד. תרופות בדרך כלל קלות יותר על הבטן אם נלקחות עם קצת אוכל ובאותה שעה בכל יום, אלא אם כן צוין אחרת על ידי הרופא המטפל.
מחקרים על החומר הפעיל פינסטריד לנשירת שיער מצאו שמתן טבליה דרך הפה יכולה לסייע בשיקום זקיקי השיער ולעצירת הנשירה.
במקרים של נשירת שיער חזקה והתקרחות מתקדמת, ניתן לשלב פינסטריד עם טיפולים אחרים על מנת לקבל תוצאות טובות יותר משימוש בפינסטריד לבד.
כמה זמן צריך לקחת?
התשובה לכך היא כל זמן שתרצו להמשיך לשמור על השיער.
למרבה הצער, להורמונים תפקיד קריטי בהתקרחות גברית טיפוסית, והפסקת הטיפול התרופתי יכולה להחזיר את רמות ה-DHT לרמה הבסיסית שלפני הטיפול ולהמשך איבוד השיער. לכן במידה ורוצים לשמור על השיער יש צורך להשתמש בפרופסיה למשך זמן בלתי מוגבל.
החדשות הטובות הן שלאחר שנתיים של שימוש בפינסטריד, למעלה מ-80% מהמשתתפים במחקר הראו נשירת שיער מופחתת. ייתכן שהתרופה לא תתחיל לפעול מיד. כמו תרופות מרשם רבות אחרות, יכול לקחת שישה עד תשעה חודשים לפני שמבחינים בשינויים כלשהם בנשירת השיער.
מהן תופעות הלוואי של התרופה?
עשרות שנים של מחקרים מראים שפינסטריד בטוח ובדרך כלל נסבל היטב על ידי מטופלים. אחוז קטן מהגברים עלולים לחוות תופעות לוואי מיניות, אך הן בדרך כלל הפיכות.
במחקר קליני אחד, 3.8% מהמטופלים שנטלו פינסטריד חוו תופעות לוואי לעומת 2.1% בקבוצת הפלצבו. כלומר 1.7% מהמטופלים חוו תופעות לוואי הקשורות ישירות לשימוש בפרופסיה.
מחקרים נוספים מראים שתופעות הלוואי נפסקות לאחר הפסקת השימוש בתרופה, ושיעור תופעות הלוואי יורד למעשה ל-0.3% עד השנה החמישית לטיפול.
קיים גם מחקר שנעשה בכל הנוגע לקשר בין פינסטריד לסרטן הערמונית. נמצא כי פינסטריד מקטין את הסיכויים לחלות בסרטן הערמונית. עם זאת, עלול להסוות את גילויי הסרטן ולהגביר את הסיכון להיווצרות צורה אגרסיבית יותר ב-0.5%.
האם קיימים תחליפים טבעיים לפרופסיה?
ישנן תרופות טבעיות אחרות לנשירת שיער שתוכלו לנסות. להלן רשימה של תרופות בטוחות וטבעיות שתוכלו להשתמש בהם אם אינכם מעוניינים להשתמש בפרופסיה:
- שמן קוקוס
- דקל ננסי
- שמן קיק
- שמן זרעי דלעת
- שמן רוזמרין
- שמן אגוזים
- קפאין
- עיסוי קרקפת
לפתרונות האלו ישנה השפעה על בריאות השיער, אולם היא פחותה וככל הנראה לא יועילו מספיק בכדי לעצור נשירת שיער חזקה והתקרחות מתקדמת.יחד עם זאת, הטיפולים האלטרנטיביים הללו יכולים להשפיע באופן חיובי על הבריאות הנפשית, הרגשית והפיזית. כך לדוגמה, עיסוי קרקפת, מלבד שממריץ את הדם בקרקפת, יכול להפחית מתח גם אם אינו עוזר ישירות לצמיחת שיער.
עד כמה יעילה פרופסיה בעצירת נשירת שיער?
פינסטריד היא אחת התרופות הנחקרות ביותר עבור התקרחות גברית. מחקרים קליניים מצאו כי פינסטריד עוזר לעצור או להאט נשירת שיער עבור 90% מהגברים, ו-65% ייהנו גם מצמיחת שיער מוגברת ועיבוי שיער קיים.
מחקר אחד משנת 1998 הראה עלייה משמעותית בספירת השיער לאחר שנתיים של שימוש יומי בפרופסיה. בתחילת המחקר, ספירת השיער הממוצעת שנמדדה באזור התקרחות עגול בקוטר 1 אינץ' הייתה 876. בסוף המחקר, ספירת השיער עלתה ל-1,014. זו עלייה של 15% בשיער באזור אחד.
יחד עם זאת, לא סביר שפרופסיה תצמיח מחדש שיער באזורים קירחים לחלוטין, היא יכולה לעזור לעבות את השיער באזורים דלילים. לכן חשוב להתחיל את הטיפול בסימנים המוקדמים ביותר של נשירת שיער מכיוון שפינסטריד יעיל יותר במניעת נשירת שיער עתידית ולא בהצמחת שיער מחדש.
האם קיים טיפול יעיל יותר מפרופסיה?
פרופסיה אינה תרופת פלא, ולמרבה הצער, קיים אחוז מטופלים מסוים שאינו מגיב באופן מספק לפרופסיה. במקרים של נשירת שיער מתקדמת, נשירת חזק אגרסיבית בגיל צעיר, וכן לאחר מספר שנים של שימוש בפרופסיה יעילות התרופה יורדת.
פרופסיה יכולה להאט את ייצור ה-DHT בגוף, אולם לא יכולה לעצור אותו לחלוטין. אצל אלו שלהם רגישות גנטית חזקה ל-DHT בזקיקי השיער, גם כמות DHT קטנה יכולה להזיק לזקיקי השיער. במחקרים שבדקו את כמות הפחתת ה-DHT של פינסטריד, נעשה שימוש במינונים של 1 מ"ג, והגדלת המינון לא הראתה שיפור משמעותי בהפחתת ה-DHT.
אז מה עושים במצבים כאלו?
פרופסיה אינה התרופה היעילה ביותר לטיפול בנשירת שיער. למעשה קיימת תרופה יעילה הרבה יותר בשם אבודרט. החומר הפעיל באבודרט נקרא דוטסטריד.
פרופסיה חוסמת רק סוג אחד של האנזים 5 אלפא רדוקטאז מלהפוך לטסטוסטרון (Type 2), ואילו אבודרט (דוטסטריד) חוסם את שני הסוגים (Type 1 & Type 2).
מחקרים הראו שדוטסטריד חזק יותר פי 30 מפרופסיה (פינסטריד) בחסימת 5 אלפא רדוקטאז סוג 2 וחזק יותר פי 100 בחסימת 5 אלפא רדוקטאז מסוג 1 (אותו פרופסיה אינה יכולה לחסום כלל). זהו נתון מדהים שמראה את יעילותה של אבודרט בהשוואה לפרופסיה.
על כן, במצבים מסוימים בהם פרופסיה אינה יעילה באופן מספק, או לאחר שנים של שימוש בהן יעילות פרופסיה יורדת, ניתן להשתמש באבודרט במקומה.
האופן שבו נוטלים אבודרט כתחליף לפרופסיה הוא טבליה אחת ביום, במקום פרופסיה, או לחילופין המשך השימוש בפרופסיה בתוספת טבליה אחת של אבודרט בשבוע.
אופן השימוש הנכון נקבע בהתאם לצורך ולעוצמת הנשירה.
מה לקחת ומה לא לקחת עם פרופסיה?
פינסטריד עבור נשירת שיער הראה תוצאות חיוביות עבור התקרחות גברית. כאשר מתייחסים למה מומלץ לקחת ביחד עם פינסטריד, מינוקסידיל עשוי לצוץ מיד בחיפוש.
מינוקסידיל היא תמיסה לשימוש מקומי המגרה את צמיחת זקיקי השיער. היא עוזרת להגביר את זרימת הדם לקרקפת ולהצמחת שיער עבה וחזק יותר. ריכוז של 2% מיועד לנשים וריכוז של 5% לשימוש בגברים.
למרבה המזל, רופאים רבים מודעים ליתרונות של שילוב מינוקסידיל בטיפול בנשירת שיער, וממליצים למטופלים לשלב פרופסיה עם מינוקסידיל.
תרופות מסוימות יכולות לנטרל את היעילות של פרופסיה, לכן חשוב ליידע את הרופא אם ישנן בעיות בריאותיות נוספות, ואילו תרופות נלקחות בנוסף לפרופסיה.
לסיכום
כיום בניגוד לעבר, קיימים טיפולים לנשירת שיער, בהם השימוש בפרופסיה. יחד עם זאת, לפני שאתם שואלים את השאלה "כיצד להשתמש בפרופסיה לנשירת שיער" ולהתחיל את השימוש, מומלץ להיוועץ עם רופא. רופא מוסמך יכול לעזור לקבוע את הסיבה לנשירת השיער שלכם ואת אופן הטיפול הטוב ביותר עבורכם.