כל מה שאתם צריכים לדעת על אבודרט (דוטסטריד)

כפסולות דוטסטריד אבודרט

אבודרט הוא שמה המסחרי של התרופה דוטסטריד (Dutasteride). דוטסטריד היא התרופה היעילה ביותר כיום לטיפול בנשירת שיער אצל גברים (התקרחות אנדרוגנית).

התרופה המקורית משווקת תחת השם המסחרי אבודרט (Avodart) ושימשה במקור לטיפול בערמונית מוגדלת (-BPH), בדומה לתרופה פינסטריד (פרופסיה).
התרופה אושרה בארה"ב לטיפול ב-BPH בשנת 2001.
בשנים האחרונות, דוטסטריד הוכיחה את עצמה כהבטחה גדולה בטיפול לנשירת שיער.

אבודרט (Dutasteride) אושרה כטיפול בהתקרחות גברית בשנת 2009 בקוריאה וביפן, אולם עדיין לא אושרה על ידי ה-FDA האמריקאי ולכן אינה מותווית לטיפול בנשירת שיער גם בישראל. עם זאת רופאים רבים בעולם בוחרים לטפל במטופליהם בתרופה הזו שיעילותה הוכחה, וכך גם בטיחותה, שכן התרופה נמצאת בשימוש משנת 2001 כטיפול בערמונית מוגדלת.

מחקר ארוך טווח שבחן את יעילותה של אבודרט (דוטסטריד) לעומת פרופסיה (פינסטריד) על מאות משתמשים ופורסם בשנת 2022, מצא שדוטסטריד יעילה באופן משמעותי יותר מפרופסיה, כאשר הנתון המפתיע יותר הוא, שבאבודרט (dutasteride) נצפו אף פחות תופעות לוואי מאשר בפרופסיה.

להורדת המחקר בפורמט PDF ליחצו כאן.

מחקר נוסף שפורסם בשנת 2016, בחן את בטיחות התרופה בטיפול בנשירת שיער ומצא שאבודרט (דוטסטריד) בטוחה לשימוש בטיפול בהתקרחות אצל גברים.

לכל אלו מתווספים עשרות מחקרים נוספים שבוצעו משנת 2009 שבחנו את יעילותה ובטיחותה של אבודרט כטיפול לנשירת שיער.

אופן הפעולה של אבודרט

ההורמון טסטוסטרון עובר שינוי בגוף על ידי אנזים בשם "5 אלפא רדוקטאז". אותו אנזים הופך את הטסטוסטרון להורמון אחר בשם דיהידרוטסטוסטרון או בקיצור DHT.

ההורמון DHT גורם להגדלה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) אצל גברים. כטיפול לכך, פיתחו חברות התרופות שתי תרופות שחוסמות את האנזים מלהפוך טסטוסטרון ל-DHT. שתי התרופות הללו הן פינסטריד (פרופסיה) ודוטסטריד (אבודרט).

במקביל לכך שהתרופות הביאו לשיפור בתפקוד הערמונית, ניצפו תופעות לוואי של צמיחת שיער ועצירת ההתקרחות. מחקרים שנעשו לאחר מכן גילו שההורמון DHT בנוסף להשפעתו השלילית על בלוטת הערמונית, נקשר לזקיקי השיער, מנתק אותם מכלי דם ומוביל להרס הזקיקים. חסימת הפיכת ההורמון טסטוסטרון ל-DHT, הובילה לשיקום זקיקי השיער ועצירת ההתקרחות.

הרקע לסובלים מהתקרחות הוא גנטי. אצל אלו הסובלים מהבעיה קיימת רגישות מובנית של הזקיקים להורמון DHT שפוגע בהם.

אבודרט (דוטסטריד) חוסם DHT באופן יעיל מפרופסיה (פינסטריד)

דוטסטריד ופינסטריד פועלים שניהם על ידי חסימת ההשפעות של 5 אלפא רדוקטאז, האנזים הממיר טסטוסטרון ל-DHT. על ידי חסימת 5 אלפא רדוקטאז, תרופות אלו מפחיתות את רמות ה-DHT בגוף ומאטות, עוצרות או הופכות את ההשפעות שיכולות להיות ל-DHT על השיער.

DHT כאמור, נקשר לזקיקי השיער, מונע מהם אספקת דם ומכווץ אותם בהדרגה, תהליך המכונה מזעור. התהליך מקצר את מחזור צמיחת השיער וגורם לצמיחת שיער דק וחלש יותר. עם הזמן, DHT עוצר את צמיחת השיער לחלוטין ומוביל להרס מוחלט של הזקיק. התהליך מתרחש אצל גברים ונשים כאחד.

פינסטריד חוסם רק סוג אחד של האנזים 5 אלפא רדוקטאז (Type 2), בעוד דוטסטריד חוסם את שני הסוגים (Type 1 & Type 2) ולכן יעיל יותר בטיפול בנשירת שיער והתקרחות.

מחקרים מראים כי מינון קבוע של 0.5 מיליגרם של אבודרט (דוטסטריד) יכול להפחית את רמות ה-DHT בעד 92 אחוזים ולמנוע נשירת שיער נוספת.

זמן מחצית חיים ארוך יותר

זמן מחצית החיים של תרופה, זהו הזמן שלוקח לריכוז של תרופה בדם להגיע למחצית מהריכוז המקורי שלה.
המונח מבוטא בערכי זמן, בדרך כלל בשעות. ככל שהערך גבוה יותר, המשמעות היא שהתרופה נמצאת בגוף במצבה הראשוני זמן רב יותר, מה שאומר שמשך ההשפעה שלה על הגוף ארוכה יותר.

יעילות בנשירת שיער

דוטסטריד הוא חוסם דיהידרוטסטוסטרון (DHT) יעיל ביותר והוכח כבעל תוצאות ארוכות טווח בטיפול בהתקרחות.

DHT הוא הורמון המופיע באופן טבעי בגוף ומשתתף בתהליכים בגוף בגילאי ההתבגרות אצל זכרים כמו עיבוי הקול, הצמחת שיער גוף, התפתחות איבר המין. אצל אלו הרגישים לכך גנטית, DHT נקשר לזקיקי שיער, תוקף אותם וגורם להם להתכווץ עד שלבסוף לא צומח יותר שיער.

אבודרט (Avodart) פועל בכך שהוא מפחית באופן משמעותי את רמות ההורמון DHT. מחקרים מראים כי מינון של 0.5 מיליגרם ליום של דוטסטריד יכול להפחית את רמות ה-DHT בדם ב-92 אחוזים.

מחקרים אחרונים מראים שדוטסטריד הוא טיפול מבטיח לנשירת שיער אנדרוגנית גם אצל נשים. מחקר משנת 2019 הראה עלייה משמעותית בצפיפות השיער באזור הכתר והרקות בנשים הנוטלות מינון נמוך של דוטאסטריד. התרופה הראתה תוצאות מבטיחות בטיפול גם בהתקרחות פרונטאלית, צורה של נשירת שיער הנראית בעיקר אצל נשים לאחר גיל המעבר.

אולם יש לקחת בחשבון שהתרופה אינה מיועדת לנשים המעונינות בהריון, בנשים הרות או מניקות, כיוון שהחומר הפעיל עלול לפגוע בעובר.

כמה זמן לוקח לתרופה לעבוד?

כאשר נוטלים מינון יומי של דוטסטריד 0.5 מיליגרם, בדרך כלל מתחילים לראות תוצאות חיוביות בהפחתה של נשירת שיער לאחר 3 חודשים בממוצע. לאחר 6 חודשים, המטופלים מבחינים בשינויים משמעותיים בשיער, כולל צמיחת שיער מוגברת ועיבוי השיער.

דוטסטריד הוא חוסם דיהידרוטסטוסטרון (DHT) שעוצר נשירת שיער נוספת, ומאפשר לשיער בריא לצמוח. חשוב לזכור שזהו טיפול ארוך טווח, ולכן יש צורך בסבלנות ועקביות כדי לראות תוצאות.

האם דוטסטריד טופיקלי (לשימוש חיצוני) יעיל?

אבודרט נלקח בדרך כלל דרך הפה במינונים יומיים של 0.5 מיליגרם (קפסולה או טבליה אחת). דוטסטריד בדרך כלל אינו משולב במוצרים לשימוש חיצוני, כמו שמפו או שמני שיער, בניגוד לטיפולים רבים אחרים לנשירת שיער. עם זאת, התרופה מראה הבטחה גם כטיפול טופיקלי.

דוטאסטריד טופיקלי משולב לעיתים עם טיפולי נשירת שיער חיצוניים אחרים, כמו פינסטריד ומינוקסידיל. מחקר פיילוט של תחליב המשלב את כל שלושת המרכיבים הללו ראה תוצאות חיוביות מאוד. למרות שקבוצת המטופלים הייתה קטנה, עם 15 משתתפים בלבד, כל המטופלים חוו עלייה משמעותית בצמיחת השיער.

מזותרפיה היא שיטה נוספת ליישום דוטסטריד טופיקלי.
התהליך כרוך במתן מיקרו-זריקות של דוטסטריד ישירות על הקרקפת. מזותרפיה היא פעולה פולשנית זעירה, ולמרות שהיא עדיין לא נחקרה בהרחבה, מחקר ראשוני מראה שהיא עשויה להיות יעילה מאוד. במהלך מזותרפיה נעשה שימוש בדרך כלל בשילוב של מרכיבים, למשל במחקר אחד נעשה שימוש בתכשיר של דוטסטריד 5 מיליגרם, D-panthenol 500 מיליגרם, ביוטין 20 מיליגרם ופירידוקסין 200 מיליגרם. שילוב זה הגדיל את קוטר ועובי השיער, כמו גם הפחתת נשירת השיער. מזותרפיה תינתן בדרך כלל פעם בשבוע עד 10 ימים במשך מספר שבועות כדי לראות תוצאות.

תופעות הלוואי של אבודרט

כמו כל תרופה, לדוטסטריד קיימות תופעות לוואי אפשריות. בדומה לפינסטריד (פרופסיה), תרופה בעל אופן פעולה זהה, רוב תופעות הלוואי קשורות לתפקוד המיני. תופעות הלוואי המיניות הללו עשויות לכלול ירידה בחשק המיני, בעיות בשפיכה ואימפוטנציה. דוטסטריד יכולה גם לגרום לגינקומסטיה (התפתחות של רקמת שד) אצל אנשים מסוימים. עם זאת, מחקרים מראים שתופעות הלוואי הללו מתרחשות בפחות מאחוז אחד מהמטופלים בתרופה. באופן כללי, דוטסטריד נסבל היטב ובטוח לשימוש.

חשוב לזכור שלכל התרופות יש תופעות לוואי אפשריות. להיות מודעים אליהם יכול לעזור לכם לעשות בחירה מושכלת.

האם דוטסטריד יגרום לאותן תופעות לוואי כמו פינסטריד?

דוטסטריד ופינסטריד הם שני חוסמי הדיהידרוטסטוסטרון (DHT) העיקריים המשמשים לטיפול בהתקרחות אנדרוגנית. אבודרט (דוטסטריד) גורם לתופעות לוואי דומות מאוד לפינסטריד מכיוון ששתי התרופות פועלות באופן דומה.

פרופסיה (פינסטריד) ואבודרט (דוטסטריד), שניהם גורמים לתופעות לוואי מיניות, כולל ירידה בחשק המיני, הפרעות זיקפה ובעיות בשפיכה. תרופות אלו גורמות בדרך כלל לכמויות דומות של תופעות לוואי. סקירה שיטתית משנת 2019 לא מצאה הבדלים משמעותיים בשיעורי תופעות הלוואי בחולים שנטלו פינסטריד או דוטאסטריד במשך 24 שבועות.

האם התרופה יכולה לגרום לסרטן הערמונית?

אבודרט הוא חוסם דיהידרוטסטוסטרון (DHT) המשמש לטיפול בהיפרטרופיה שפירה של הערמונית והתקרחות אנדרוגנית. מחקר בלתי תלוי מצא סטטיסטית שדוטסטריד ופינסטריד, מורידים את הסיכון לסרטן הערמונית.

מטה-אנליזה בנושא מצאה כי הייתה ירידה של עד 37 אחוז בסיכון לסרטן הערמונית אצל אלו שנטלו דוטסטריד. כמו כן, לא היה סיכון מוגבר משמעותי לגידולים בדרגה גבוהה.

עם זאת, אבודרט (דוטסטריד) ופרופסיה (פינסטריד) עלולים להסוות גידולים בערמונית ולהקשות על הזיהוי, מה שמוביל לגילוי מאוחר יותר.

האם אפשר לעבור מפינסטריד לדוטסטריד?

דוטסטריד ופינסטריד הם חוסמי דיהידרוטסטוסטרון (DHT) המשמשים לטיפול בהתקרחות אנדרוגנית. עם זאת, דוטסטריד אפקטיבי יותר לטיפול בנשירת שיער מפינסטריד ולכן יש שבוחרים לעבור מפינסטריד לדוטסטריד.

מעבר לדוטסטריד נחשב בדרך כלל בטוח וגם הוכח כיעיל, במיוחד עבור מטופלים שלא הראו שיפור קליני בזמן נטילת פינסטריד. יחד עם זאת, מכיוון שפינסטריד הוא טיפול ארוך טווח, על המטופלים לנסות פינסטריד במשך 6 חודשים לפחות לפני שבוחנים אם התרופה עובדת בצורה מספקת.

במידה ואתם מתכוונים להחליף תרופה, שימו לב שיכולים לקחת עוד 3 עד 6 חודשים עד שתבחינו בתוצאות מדוטסטריד. מחקר מצא כי לאחר מעבר למינון של 0.5 מיליגרם של דוטסטריד במשך שישה חודשים, המטופלים חוו שיפור משמעותי בצפיפות ובעובי השיער.

מעבר הפוך מאבודרט (דוטסטריד) לפרופסיה (פינסטריד) עלול לגרום לנשירת שיער ולצפיפות שיער נמוכה יותר לאורך זמן מכיוון שיעילותה של פינסטריד (פרופסיה) פחותה מדוטסטריד (אבודרט).

האם ישנן חלופות אחרות לחסימת DHT?

דוטסטריד ופינסטריד הם חוסמי הדיהידרוטסטוסטרון (DHT) העיקריים המשמשים לטיפול בנשירת שיער. חוסמי DHT טבעיים זמינים גם, כמו דקל ננסי הפופולרי. חוסמי DHT טבעיים אחרים כוללים שמן זרעי דלעת, ליקופן, שמן עץ התה וקפאין.

חוסמי DHT טבעיים משולבים לעתים קרובות בתכשירים טופיקליים כגון שמפו, שמני שיער ותרסיסים. אולם מחקרים מראים שהם אינם יעילים כמו דוטסטריד או אפילו פינסטריד מכיוון שהם אינם מורידים את רמות ה-DHT במידה מספקת.

האם ניתן לשלב אבודרט עם כל טיפול אחר?

בהחלט. ניתן לשלב אבודרט (דוטסטריד) עם טיפולי נשירת שיער אחרים. במקרים מסוימים, שילובים כאלו עשויים להיות יעילים יותר מדוטסטריד בלבד.

שילוב דוטסטריד (אבודרט) עם פינסטריד (פרופסיה)

דוטסטריד ופינסטריד הם שני חוסמי הדיהידרוטסטוסטרון (DHT) העיקריים המשמשים לטיפול בהתקרחות גברית.
מחקרים מראים ששילוב של שתי התרופות בטוח ויכול להיות יעיל יותר מכל אחד מהטיפולים המשמשים בפני עצמו. מחקר על גבר בן 47 במשך תקופה של ארבע שנים מצא שכאשר הוסיפו אחת לשבוע 0.5 מ"ג דוטסטריד לטיפול הפינסטריד שלו, צפיפות השיער עלתה באופן משמעותי.

שילוב דוטסטריד עם מינוקסידיל

מינוקסידיל הוא טיפול לנשירת שיער המרחיב כלי דם בקרקפת ומגביר את אספקת הדם לזקיקי השיער. מינוקסידיל מאפשר לזקיק השיער להשתקם, מעבה שיער דק וחלש ומגביר את הצמיחה. ניתן לשלב מינוקסידיל עם דוטסטריד. מחקרים מראים שהשילוב יעיל מאוד, כאשר אחד המחקרים הראה גידול בכמות שיער של 45.9 שערות לסמ"ר.

שילוב דוטסטריד עם קטוקונזול (שמפו ניזורל)

קטוקונזול היא תרופה נגד פטריות הפועלת גם כחוסמת DHT. קטוקונזול נקשר לקולטני DHT על זקיקי השיער, ומונע מה-DHT להשפיע עליהם. הטיפול בקטוקונזול בדרך כלל מבוצע ע"י שימוש בשמפו. ניתן לשלב שמפו ניזורל (קטוקונזול) עם דוטסטריד, ולפי המחקרים נראה שהשילוב יכול להגביר את צפיפות השיער ולהפחית נשירת שיער.

שילוב דוטסטריד עם חוסמי DHT טבעיים

מטופלים עשויים לשלב דוטסטריד עם חוסמי DHT טבעיים, כגון דקל ננסי, כדי לנסות ולשפר את התוצאות. ניתן לצרוך חוסמי DHT טבעיים כתוספי מזון או להשתמש באופן מקומי בזמן נטילת דוטסטריד. חשוב לציין שהשילובים הטבעיים הללו אינם נחקרו היטב או הוכחו כבטוחים.

שתפו את הפוסט:

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *