רטינול – כל מה שאתם צריכים לדעת

המדריך המלא לרטינול

רטינול נחשב לפלא קוסמטי. הוא יותר פופולרי מחומצה היאלרונית. רטינול מגביר את ייצור הקולגן בעור, והעלות שלו מזערית לעומת קרמים יקרים יותר ופחות אפקטיבים. המדריך המלא לרטינול.

אם אתם מקפידים על טיפוח העור, אין ספק שנתקלתם ברטינול. החומר הפעיל בקרם הפלא נקרא טרטינואין (tretinoin) והוא סוג של רטינואיד. רטינואידים הם למעשה שם כללי למשפחה של נגזרות פעילות של ויטמין A.

לעתים קרובות טרטינואין מיוחס למרכיב היעיל ביותר במאבק בקמטים ופגמים אחרים בעור כמו אקנה.
"אם את מתכוונת להשתמש במוצר אחד, זה צריך להיות צורה כלשהי של רטינואיד", כך אומר ד"ר סעדי, רופא עור מוסמך ופרופסור חבר קליני באוניברסיטת תומס ג'פרסון בפילדלפיה.

אבל מה זה בעצם רטינול, וכיצד הוא עובד?

רטינול כאמור הוא נגזרת של ויטמין A שמגביר את ייצור הקולגן, ממלא תפקיד מפתח בסיוע לתאים להתחדש וידוע ביתרונות האנטי-אייג'ינג שלו.

מה הם רטינואידים?

רטינואידים, השייכים לאותה משפחה כמו רטינול, הוצגו לראשונה בשנת 1971 כטיפול באקנה, פסוריאזיס, קמטים וסימני הזדקנות אחרים וסוגי סרטן מסוימים על פי המכללה האמריקאית לאוסטאופתיה לדרמטולוגיה.

הרטינואיד הראשון בשוק היה טרטינואין טופיקלי (Retin-A). בתחילה הוא שימש לטיפול באקנה, אך מאוחר יותר נמצא כי הוא מביא לתחלופת תאים ומטפל בכתמי פיגמנטציה על העור.

רטינול ורטינואידים מוערכים כעת בזכות היתרונות האנטי-אייג'ינג שלהם. הרטינואידים ראויים למוניטין הזה, שנצבר במשך שנים של מחקר מדעי.

רטינואיד לעומת רטינול: מה ההבדל?

רטינואידים ורטינול הם שניהם חלק ממשפחת הוויטמין A, אך העוצמות שלהם שונות. רטינולים הם בעצם צורה חלשה יותר של רטינואידים, וזו הסיבה שהם נמכרים ללא מרשם. רטינואידים, לעומת זאת, זמינים בריכוז גבוה יותר, בעיקר במרשם רופא.

למרות שהרטינולים חלשים יותר, הם עדיין עובדים, אם כי צריך להתחייב ל-12 שבועות של שימוש כדי לראות תוצאות. בין היתרונות של רטינולים ללא מרשם הוא שלעיתים קרובות הם מעורבבים עם קרמי לחות, כך שהם לא כל כך מגרים, ומכיוון שמדובר במינון חלש יותר, הוא עדין יותר על העור.

כיצד פועלים רטינול ורטינואידים

הגורם הפעיל ברטינול וברטינואידים הוא חומצה רטינואית – זה החומר שאחראי להגברת תחלופת התאים.

בעיקרו של דבר, החומצה פועלת על ידי דיפוזיה דרך קרום התא וקשירה לקולטנים בגרעין התא, שם היא פועלת כמו גן המעודד צמיחת תאים, על פי מחקר שפורסם בשנת 2010. חומצה רטינואית גם חוסמת את ייצור הקולגנאז, שהוא אנזים המפרק קולגן, כך עולה ממחקר שפורסם בשנת 2015. ייצור הקולגן הולך ופוחת עם הגיל. השמירה עליו היא קריטית: יותר קולגן שווה עור מתוח, בעל נפח וגמיש יותר, מה שאומר פחות קמטים ופחות רפיון.

היתרונות של רטינול ורטינואידים ומי צריך להשתמש בהם

היתרון העיקרי של מוצרים אלה הוא עור צעיר יותר למראה. אותו מחקר משנת 2015 מצא שרטינול הפחית את הופעת הקמטים על הלחיים ב-64% ואת אזור העיניים ב-39% לאחר 12 שבועות של שימוש.

מחקר נוסף מ-2006 מצא שרטינואידים יעילים ובטוחים בטיפול בהזדקנות העור.

יתרון נוסף לתחלופת התאים המוגברת בעור הוא הפחתה של אקנה. כאשר התאים מתחדשים, הנקבוביות לא סתומות ואקנה יכולה להתנקות.

עבור בני נוער, רטינול יכול לעזור בניקוי פצעונים ואקנה. עבור נשים וגברים בשנות העשרים לחייהם ומעלה רטינול מסייע במניעת קמטים.

סיכונים ותופעות לוואי אפשריות של רטינואידים ורטינול

חומצה רטינואית עלולה לגרום לגירוי, בדרך כלל בצורה של אדמומיות וצריבה. ככל שהמוצר מרוכז יותר, כך גדלות תופעות הלוואי השליליות. לעומת רטינול, הרטינואידים במרשם פעילים יותר, הם יכולים לגרות את העור מוקדם יותר ולמשך זמן רב יותר.

תופעות הלוואי הללו בדרך כלל מתפוגגות ככל שהעור בונה סבילות לשימוש בתכשיר. כך שאמנם עלולים לחוות אדמומיות וגירוי כאשר מתחילים שימוש (עקב תחלופת העור המוגברת), אך העור יוכל להתמודד טוב יותר עם המרכיב לאחר מספר שבועות של שימוש.

רוב רופאי העור ממליצים להתחיל שימוש במינון נמוך כדי למנוע תגובה שלילית. ניתן להתחיל כל לילה שלישי ואז אחרי שבוע או שבועיים כל לילה שני ובסופו של דבר כל לילה. לאחר מכן ובהתאם לצורך ניתן לשנות חוזק של רטינול ככל שהסבילות של העור נבנית.

ריכוז אפקטיבי הוא של לפחות 0.025%. ניתן להתחיל בריכוז גבוה יותר אם העור לא רגיש במיוחד, אבל זו הכמות המינימלית שצריך כדי שהוא יהיה יעיל. נדרש מעט ניסוי וטעייה כדי להבין איזה חוזק ותדירות עובדים הכי טוב עבור העור שלכם, אולם זה ניסוי כדאי. כמעט כולם יכולים להפיק תועלת מהשימוש – זה רק עניין של להרגיל את העור אליו.

עדיף למרוח רטינולים ורטינואידים בלילה, מיד לאחר שטיפת הפנים. הסיבה לכך היא שחשיפה לשמש עלולה ליצור בעיות. אור השמש יכול לנטרל חומצה רטינואית, לכן עדיף להשתמש בה בלילה. חומצה רטינואית יכולה גם להפוך את העור לרגיש יותר לאור השמש מכיוון שהעור החדש שעלה על פני השטח הוא דק ועדין. זה לא אמור להרתיע משימוש ברטינול בחודשי הקיץ. רק וודאו שאתם משתמשים בהגנה מפני השמש במהלך היום.

נשים בהריון צריכות להימנע משימוש ברטינול ורטינואידים בשל החשש שויטמין A עלול לגרום למומים מולדים.

האם בקוצ׳יול (Bakuchiol) הוא חלופה טובה לרטינול?

נשים בהריון המחפשות אלטרנטיבה בטוחה לרטינול עשויות לשקול את הפוטו-כימיקל באקוצ'יול. בקוצ׳יול מתפקד בדומה לרטינול במונחים של הגדלת תחלופת התאים, גירוי ייצור קולגן ומלחמה בסימני הזדקנות, ובטוח לשימוש בהריון.

מהו הרטינול הטוב ביותר?

העדיפו מוצרים המכילים רטינול אמיתי. יש להיזהר ממרכיבים שנשמעים כמו רטינול, כגון "פרו-רטינולים" או "רטיניל פרופיונאט", הם לא כל כך יעילים.
רוב המוצרים ללא מרשם מציעים רטינול בריכוזים הבאים: 1, 0.5, 0.3 ו-0.25 אחוזים. התחילו עם ריכוז נמוך כדי לראות איך העור שלכם מגיב.
בחרו ג'ל אם יש לכם עור שנוטה לאקנה או קרם לעור רגיל או יבש.

האם רטינואידים באמת עובדים?

בהחלט, מחקרים מראים שהם יעילים בניקוי פצעונים ובהפחתת הופעת קמטים, על פי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה.

האם אפשר למרוח קרם לחות עם רטינול?

כן, ניתן למרוח קרם לחות על העור לפני מריחת רטינול. קרם לחות יכול למזער את השפעות הגירוי ולא יפריע לספיגת הרטינול.

שתפו את הפוסט:

פוסטים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *