נשירת שיער היא בעיה שכיחה אצל גברים ונשים כאחד. גברים רבים מטפלים במצב באמצעות השתלת שיער, אבל אם מתחילים טיפול בשלב מוקדם של הנשירה ניתן להציל את השיער ללא התערבות כירורגית על ידי שימוש בתרופות. הפתרונות הפופולריים ביותר הם פינסטריד (פרופסיה) ומינוקסידיל.
חומרים אלה שנבדקו קלינית יכולים להשיג את אותה מטרה – השבת מראה שיער מלא. עם זאת, הם פועלים בדרכים שונות, וזו הסיבה שאתם עשויים להעדיף תרופה אחת על פני השנייה.
בואו נראה כיצד תרופות אלו יכולות לפתור את בעיית נשירת השיער שלכם וכיצד תוכלו להשתמש בהן.
מה זה מינוקסידיל ואיך זה עובד?
מינוקסידיל שייך לקבוצת תרופות הנקראות מרחיבי כלי דם. חומרים אלה כשמם כן הם, מרחיבים את כלי הדם שלך. מינוקסידיל זמין כתרופה ללא מרשם, ואתם יכולים להשיג אותה במינונים ובצורות שונות כגון נוזל או קצף.
על ידי הרחבת כלי הדם בקרקפת ושיפור זרימת הדם לזקיקים, מושגת צמיחת שיער.
לכן, מינוקסידיל אינו עוצר מבחינה טכנית את נשירת השיער באופן ישיר. במילים אחרות, מינוקסידיל מעודד צמיחת שיער על ידי הגברת אספקת הדם לזקיקי השיער בשלב המנוחה והחלפת השיער הדק והשיער בשלב המנוחה בשערות חדשות בשלב הצמיחה.
מהו פינסטריד וכיצד זה עובד?
פינסטריד (Finasteride) הוא מעכב אנזים בשם 5-אלפא רדוקטאז, החוסם את ייצור הורמון ה-DHT, שבדרך כלל אחראי לנשירת שיער. על ידי מניעת הפיכת הטסטוסטרון ל-DHT, פינסטריד מפחית את רמות ה-DHT, מונע מההורמון להיצמד לזקיקי השיער ומגן מפני הנזק שגורם ההורמון לזקיק השיער.
ההבדלים בין פינסטריד למינוקסידיל
מלבד המנגנונים השונים, למינוקסידיל ולפינסטריד יש עוד כמה הבדלים בולטים.
מצד אחד, מינוקסידיל היא תרופה מקומית הנמרחת על הקרקפת כקצף או נוזל. מינוקסידיל נלקח בדרך כלל פעם או פעמיים ביום, תלוי במוצר.
מצד שני, פינסטריד היא בדרך כלל תרופה שניתנת לבליעה דרך הפה ונלקחת בצורת טבליות פעם ביום.
הבדל מרכזי נוסף הוא ההתאמה לקבוצות אוכלוסייה מסוימות. כלומר, מינוקסידיל בטוח לגברים ונשים כאחד.
לעומת זאת, פינסטריד מיועד רק לגברים בשל ההיבטים ההורמונליים שלו. נשים מנועות מלהשתמש בחומר, והשימוש יכול להיות אפילו מסוכן יותר עבור אמהות לעתיד. פינסטריד עלול להוביל לעיוותים ולחוסר איזון הורמונלי בתינוקות זכרים מתפתחים.
תופעות לוואי אפשריות
רוב המשתמשים סובלים את התרופות הללו ללא בעיות, אך ישנן כמה תופעות לוואי בולטות. הם פחות חמורים עם מינוקסידיל מכיוון שהתרופה ניתנת רק לקרקפת ואינה מגיעה לשאר הגוף בכמויות גבוהות. לפיכך, הבעיות הפוטנציאליות הנפוצות ביותר כוללות אדמומיות, גירוד או צריבה ליד מקום היישום.
כבר הזכרנו תופעת לוואי אפשרית אחת של פינסטריד בנשים. כאשר מדובר בגברים, הסיכון נמוך מאוד, אך יכולות להופיע מספר בעיות. הרשימה כוללת הפרעות בזקפה, ירידה בחשק המיני והפרעת שפיכה שכן מטרת התרופה היא לווסת הורמונים.
האם גברים יכולים לקחת גם מינוקסידיל וגם פינסטריד בו זמנית?
בהחלט! אחד הדברים הטובים ביותר בתרופות אלה הוא שניתן לקחת אותן בו זמנית. הם מסתמכים על מנגנונים שונים, כלומר אין סיכון של מתן סימולטני. תחשוב על זה כך, פינסטריד (או דוטסטריד) פועלות כדי למנוע המרת טסטוסטרון ל-DHT שזה מה שבעצם הורג את השיער שלכם, בעוד מינוקסידיל מגביר את אספקת הדם לקרקפת ומזין את השיער בחומרים הנחוצים כדי להיות בריא וחזק .
מינוקסידיל לעומת פינסטריד
בסך הכל, הבחירה בין שתי התרופות הללו מסתכמת בכמה גורמים, כגון הגיל, הציפיות, הנסיבות והתקציב. אבל ההיבט העיקרי שאתם צריכים לשקול הוא איך אתם רוצים לטפל בנשירת השיער שלכם. אם אתם רוצים להקל על צמיחת השיער עם מוצר טופיקלי (למריחה מקומית), הבחירה הטובה ביותר היא ללכת על מינוקסידיל/רוגיין. פינסטריד עדיף לאנשים שרוצים לטפל בשורש הבעיה על ידי עיכוב ייצור DHT.