PCT הוא ראשי תיבות של Post Cycle Therapy, כלומר הטיפול לאחר השימוש בסטרואידים אנאבוליים.
הרשת מוצפנת במידע והשערות ברובם לא מבוסס וללא גיבוי קליני.
שיקום הגוף לאחר שימוש באנדרוגנים (הורמוני מין) הוא היבט מכריע בתהליך ההחלמה עבור אלה שהשתמשו בהם. PCT מתוכנן היטב יכול לעזור להחזיר את איזון ההורמונים הטבעי, להעלות את רמות הטסטוסטרון הטבעי, לשמור על מסת השריר ולהפחית תופעות לוואי אפשריות.
במדריך מקיף זה, נחקור את היסודות של PCT, מרכיביו העיקריים, תוספי מזון פופולריים וטיפים חיוניים להצלחה.
לא ניכנס כאן לענייני אתיקה רפואית אם שימוש בסטרואידים הוא טוב או רע. אנשים משתמשים בסטרואידים אנאבוליים מזה שנים, רובם המוחלט אינם ספורטאים מקצועיים אלא חובבים שמתאמנים בחדר כושר למטרה אסתטית, זו עובדה מוגמרת. אנו מאמינים שחשוב לשתף את המידע.
מהם סטרואידים אנאבוליים
סטרואידים אנאבוליים הם הורמוני מין, בעיקר טסטוסטרון ונגזרותיו. חלק מפעולת ההורמונים הללו הוא בניית מסת שריר (אפקט אנאבולי) ולצורך כך נעשה בו לרוב שימוש בקרב ספורטאים ומפתחי גוף.
שימוש בסטרואידים משנה לחלוטין את תפקוד מערכת ההורמונים הטבעית. כבר בשבוע הראשון לשימוש, הגוף יוצא מאיזון הורמונלי ומפסיק לייצר טסטוסטרון באופן עצמאי. אחת המטרות העיקריות של PCT היא להחזיר את מאזן ההורמונים למסלולם, ומהר ככל האפשר.
שיקום הגוף (PCT) היא פעולה קריטית שיש לנקוט, וכזו שראויה למחשבה ותכנון.
שימוש בסטרואידים בצורת "סייקל"
רוב מפתחי הגוף והספורטאים משתמשים בסטרואידים בסייקלים (מחזורים). הרעיון מאחורי אופן השימוש הזה נובע מהרצון למנוע סבילות של הגוף להורמונים שניתנים באופן חיצוני (זריקות וכדורים) אך גם כדי לאפשר לציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-והאשכים (HPTA) להתאושש.
HPTA הם ראשי התיבות של Hypothalamic-Pituitary-Testicular Axis, כלומר הציר בין החלקים במוח שאחראים על הפרשת ההורמונים ליצירת טסטוסטרון לבין האשכים שמייצרים את הורמון הטסטוסטרון. הסבר מפורט לכך ניתן לקרוא במאמר טסטוסטרון וסטרואידים אנאבוליים .
HTPA היא למעשה המערכת המווסתת את ייצור ההורמונים.
כאמור, כל שימוש בסטרואידים, מוציא את הגוף מאיזון. ברגע שהמשתמש מפסיק להשתמש בסטרואידים אנבוליים, הגוף מתאושש לאט ובמשך זמן מסוים אינו מייצר כלל טסטוסטרון.
זהו מצב לא בריא. מלבד הירידה המיידית במסת השריר כאשר קיים מחסור בטסטוסטרון, קיימת גם פגיעה בשאר תפקודי הגוף כיוון שלטסטוסטרון תפקיד חשוב בתמיכה באיברים חיוניים כמו הלב והמוח ובתהליכים חיוניים בגוף. מצב של חוסר בטסטוסטרון נקרא היפוגונדיזם (Hypogonadism) והוא יכול להיות זמני או קבוע שמצריך טיפול רפואי במתן טסטוסטרון בזריקות (TRT).
התאוששות לאחר שימוש באנדרוגנים
לפי מחקרים, שימוש בטסטוסטרון גורם להיפוגונדיזם. ככל שהשימוש ("הסייקל") ארוך יותר, כך גובר הסיכון לפתח היפוגונדיזם קשה יותר ולזמן התאוששות ממושך יותר. חשוב לציין שלא תמיד הגוף מתאושש לאחר השימוש ולעיתים ייצור הטסטוסטרון בגוף לא יחזור לאותה הרמה מלפני השימוש (היפוגונדיזם חלקי).
הגורמים לכך רבים:
- גיל
- גנטיקה
- היסטוריית שימוש
- משך זמן השימוש
- מינון החומרים בשימוש
- סוג ההורמונים בהם בוצע שימוש
כיצד ניתן למזער נזקים?
היות ובזמן השימוש בסטרואידים אנאבוליים, הגוף אינו מייצר יותר טסטוסטרון באופן עצמאי. כלומר, המוח (ההיפותלמוס ויותרת המוח) מזהה רמות גבוהות של טסטוסטרון ולכן אינו נותן פקודה לאשכים לייצר טסטוסטרון. במצב זה מתרחש ניוון לאשכים והם מצטמקים מחוסר שימוש. לאחר השימוש, האשכים מתקשים לחזור לתפקוד תקין. ככל שמשך זמן השימוש מתארך, ניוון האשכים קשה יותר.
הפרקטיקה הרפואית המקובלת ומגובה מחקרית, לשימוש בטסטוסטרון (באופן רפואי TRT), היא שימוש ב-HCG בזמן השימוש בטסטוסטרון ולא לאחריו.
HCG, שנקרא גם פרגניל (Pregnyl), הוא הורמון שפעילותו בגוף דומה מאוד להורמון LH. כלומר, הוא מסוגל לגרום לאשכים לייצר טסטוסטרון, בדיוק כמו ההורמון LH.
על ידי שימוש ב-HCG במהלך טיפול או שימוש בטסטוסטרון ממקור חיצוני, ניתן לשמור על תפקוד האשכים, למנוע את ניוונם ולשמור על פוריות.
כיצד משתמשים ב-HCG?
במהלך השימוש בטסטוסטרון מחקרים מראים שמינון של 400-500IU פעמיים בשבוע (סה"כ 800-1000IU) מספיק בכדי לשמור על תפקוד אשכים תקין ועל הפוריות.
יש להמשיך את השימוש ב-HCG גם 4-5 שבועות לאחר הפסקת האנדרוגן (הסטרואיד האנאבולי).
מהן התרופות המשמשות ב-PCT?
מספר תרופות נוספות נמצאות בשימוש נפוץ ב- PCT, ביניהן תרופות מקבוצת התרופות הנקראות SERMs, ראשי תיבות של Selective Estrogn-Receptor Modulators.
התרופות מסוג SERMSs בהן נעשה שימוש הן:
- Nolvadex (Tamoxifen)
- Clomid (Clomiphene)
- Androxal (Enclomiphene)
ומעכבי ארומטאז, AIs, ראשי תיבות של Aromatase inhibitors. התרופות והמינונים הספציפיים יהיו תלויים בסטרואידים המשמשים ובפרופיל האישי של כל משתמש.
התרופות בקטגוריה AI:
- ארימידקס (Anastrozole)
- לטרוזול (Femara)
- ארומסין (Exemestane)
SERMs ב- PCT
SERMs הם תרופות כדוגמת טמוקסיפן (Nolvadex) ו-clomiphene (Clomid) המשמשים לעתים קרובות ב- PCT.
הן פועלות על ידי חסימת קולטני אסטרוגן ובכך מגרות שחרור הורמון (LH) Luteinizing hormone והורמון מגרה זקיקים (FSH). הורמון ה-LH גורם לאשכים לייצר טסטוסטרון ו-FSH ליצירת תאי זרע.
במהלך השימוש בטסטוסטרון, בנוסף ל-HCG, הפרקטיקה הרפואית משתמשת תוך כדי גם באחד מה-SERMs (לא בכולם יחד):
- כלומיד (Clomiphene) במינון 50-100 מ"ג,
- Enclomiphene במינון 25-50 מ"ג
- טמוקסיפן (Tamoxifen) במינון 20-40 מ"ג.
התרופות הללו עובדות בצורה דומה וחוסמות אסטרוגן ברצפטורים שונים בגוף, ביניהם בפטמות ומונעות גניקומסטיה (התפתחות שד), וכן בהיפותלמוס ו.
מעכבי ארומטאז (AIs) ב- PCT
ניתן להשתמש במעכבי ארומטאז כמו אנסטרוזול (ארימידקס) במינון 1 מ"ג במהלך PCT או במהלך השימוש בסטרואידים כדי למנוע ייצור מוגבר של אסטרוגן. מעכבי ארומטאז חוסמים את ההמרה של טסטוסטרון לאסטרוגן ועוזרים לשמור על אסטרוגן מאוזן.
שימוש בסיאליס (טדלפיל)
סיאליס היא אחת התרופות הטובות ביותר לטיפול בהפרעות זיקפה. יחד עם זאת, מחקר מצא ששימוש בה יכול גם להגביר את הייצור הטבעי של הטסטוסטרון.
מחקר נוסף על עכברים מצא שסיאליס (טדלפיל) מעלה טסטוסטרון ומאזן רמות אסטרוגן.
מחקר דומה על בני אדם מצא שטדלפיל מעלה רמות טסטוסטרון מוריד רמות אסטרוגן.
טדלפיל אומנם אינה יעילה כמו SERMs ואינה יכולה להוות תחליף לשימוש ב-SERMs, אך אפשר לשקול לשלב אותה בטיפול.
קראו עוד: המדריך המלא לסיאליס
ניטור ומעקב
ניטור סדיר של רמות ההורמונים באמצעות בדיקת דם חיונית במהלך ואחרי PCT. ללא ניטור והבנה של המדדים לא ניתן להתאים מינונים במידת הצורך ולהבטיח התאוששות מיטבית.
לסיכום
תוכנית טיפול מוצלחת במהלך ולאחר שימוש באנדרוגנים היא חיונית. על ידי שימוש מושכל, בקרת אסטרוגן וטסטוסטרון, ניתן לעזור לגוף להחזיר את האיזון ההורמונלי, ולמזער תופעות לוואי אפשריות.